Logo van  Fairtrade Max Havelaar Nederland met link naar de website van Fairtrade Max Havelaar Nederland.

 

Wij zijn trots dat we Fairtrade bloemen in ons assortiment kunnen opnemen en zo een bijdrage aan een duurzame toekomst kunnen leveren!

 

Vanuit Royal Flower zijn wij continu bezig met het ontwikkelen van verantwoorde producten. Dit komt onder andere naar voren in bewust groene energie afnemen en ooknog energiezuinig met energie omgaan, biologisch afbreekbare verpakkingsmaterialen gebruiken en ga zo maar door. Wij zijn dan ook erg enthousiast over het initiatief Fairtrade. Toen we in oktober 2014 ontdekten dat we ook rozen in kunnen kopen die op een verantwoorde manier zijn geproduceerd waren we meteen verkocht.

 

Met de verkoop van Max Havelaar / Fairtrade gecertificeerde rozen dragen wij bij aan het realiseren van de doelstellingen van Max Havelaar.

 

 

Fairtrade in het kort

 

Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere kans en plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze zichzelf en hun gezin kunnen onderhouden van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging. In Nederland is Stichting Max Havelaar eigenaar van het Fairtrade keurmerk, ook bekend als het Max Havelaar keurmerk.

 

Wat is Fairtrade?

Producten met een Fairtrade keurmerk worden door het Fairtrade keurmerk gegarandeerd dat het product of de grondstof tegen een eerlijke prijs is ingekocht, geproduceert is onder deugdelijke arbeidsvoorwaarden en met respect voor het milieu.

 

Met het kopen van producten met het Fairtrade / Max Havelaar keurmerk draagt de consument bij aan het creëren van meer mogelijkheden op ontwikkeling voor hardwerkende en kansarme mensen in ontwikkelingslanden.

Wereldwijd zijn al inmiddels 1.5 miljoen boeren en arbeiders werkzaam bij Fairtrade gecertificeerde bedrijven en coöperaties.

 

Waarom is Fairtrade nodig?

Veel kleinschalige boeren in Azië, Afrika en Zuid- Amerika verkeren continu in onzekerheid over hun inkomen. Daarnaast vallen de opbrengsten van de oogst vaak te laag uit omdat ze overgeleverd zijn aan de sterk fluctuerende wereldmarktprijs waardoor het vaak lastig is om het hele gezin te kunnen onderhouden.

 

Zonder een betrouwbaar inkomen kunnen ze nauwelijks hun gezin onderhouden, laat staan investeren in hun onderneming, de toekomst van hun kinderen en in de gemeenschap. Dit zorgt ervoor dat de armoede in stand blijft.

 

Fairtrade doorbreekt deze vicieuze cirkel door standaarden neer te zetten die boeren de mogelijkheid bieden om zichzelf te ontwikkelen en te investeren in hun onderneming.

Naast kleinschalige boeren die voor zichzelf zorgen komen ook plantages voor een aantal producten in aanmerking voor certificatie: de standaarden van Fairtrade / Max Havelaar zijn dan gericht op betere arbeidsvoorwaarden en een beter bestaan voor de arbeiders.

 

Vaak kenmerkt Plantagewerk zich nog door te lage lonen en slechte werkomstandigheden, doordat vakbonden op afstand  gehouden worden. Arbeiders zonder vast contract: seizoenarbeiders en tijdelijke arbeidskrachten zijn het meest kwetsbaar.

 

Arbeiders die werkzaam zijn bij Fairtrade / Max Havelaar gecertificeerde bloemenkwekers hebben de volgende rechten ontvangen:

  •  Het recht lid te worden van een vakbond (sterker in onderhandelingen met management)
  • Het recht geïnformeerd  te worden over salarissen en werktijden
  • Het recht op het ontvangen hun loon met vaste regelmaat
  • De toegang tot schoon drinkwater
  • En ze mogen niet worden blootgesteld aan gevaarlijke chemicaliën

 

Een belangrijke eerste stap is dat kleine boeren zich organiseren en samen werken met andere kleine boeren in de buurt. Dit heeft als voordeel dat ze gezamenlijk kunnen investeren in technische ondersteuning en logistiek. Hierdoor beschikken boeren over techniek die voorheen niet tot hun mogelijkheden behoord, waardoor de oogst verbeterd kan worden en hebben de boeren een betere onderhandelingspositie, krijgen zij een betere prijs voor hun oogst en toegang tot de wereldmarkt. Daarom is de belangrijkste voorwaarde van Fairtrade dat boeren samenwerken in coöperaties. Inmiddels zijn er wereldwijd al 1149 boerencoöperaties aangesloten bij Fairtrade.

 

 

Eerlijke en duurzame voorwaarden

Fairtrade stelt een aantal strikte handelsvoorwaarden bij de ex- en importeurs die producten kopen van de boeren bij de coöperaties. Dit zorgt voor meer inkomenszekerheid voor de boeren.

 

Kopers die producten afnemen bij Fairtrade boerencoöperaties zijn verplicht een minimumprijs te betalen. Deze minimumprijs moet de boeren in staat stellen de kosten voor duurzame productie te dekken. Deze handelsvoorwaarde is er om de boeren te beschermen wanneer de wereldmarktprijs daalt. Zo wordt altijd tenminste de minimumprijs betaald, ook als de wereldmarktprijs lager is. Als de wereldmarktprijs hoger ligt dan de minimumprijs, dan ontvangen de coöperaties uiteraard de hogere wereldmarktprijs. Zo fungeert het Fairtrade principe dus als vangnet dat ook zekerheid biedt in slechtere economische tijden.

 

Fairtrade premie

Bovendien ontvangen coöperaties een Fairtrade premie bovenop de prijs die betaald is voor de producten van de afnemers. De boeren van de desbetreffende coöperatie beslissen democratisch waar de premie aan wordt besteed. Vaak gaat het om bedrijfsontwikkeling voor de boeren, zoals de verbetering van productiviteit, kwaliteit en de infrastructuur. Voor de arbeiders op de plantages de Fairtrade preme besteed aan gemeenschapsprojecten zoals onderwijs en gezondheidzorg.

 

Sociale en milieucriteria

Zelf moeten de boeren en coöperaties natuurlijk ook aan eisen voldoen. Fairtrade staat voor duurzame ontwikkeling en productie. Milieuvriendelijke teelt, respect voor arbeidsrechten en een transparante, democratische werkwijze in de boerencoöperaties is de basisch hiervoor.

 

Verdere informatie

Ruim 35% van de verkochte bloemen en planten op de Nederlandse markt wordt geïmporteerd uit landen buiten Europa. Van de rozen die verkrijgbaar zijn in de supermarkten komt zelfs 80-85% uit Afrika, Midden- en Zuid-Amerika. In deze landen ontbreekt vaak een sociaal of economisch vangnet. Via een ontwikkelingspremie wordt er geïnvesteerd in betere arbeidsomstandigheden, het milieu en de toekomst van kansarme kleine boeren of arbeiders.

Maar gelukkig koopt 60% van de Nederlandse huishoudens jaarlijks één of meer Fairtrade producten (bron: GfK 2012 en Max Havelaar).

 

Fairtrade International

Fairtrade International (FI) is de koepelorganisatie die verantwoordelijk is voor het ontwikkelen voor de internationale standaarden en houdt nauwe contact met de coöperaties. Alle nationale keurmerkorganisaties volgen de opgestelde sociaal- en milieubeleid die door de FI opgesteld is. FI is gevestigd in Bonn, Duitsland. www.fairtrade.net

 

FLO-Cert

FLO-Cert is een onafhankelijk controleorgaan voor Fairtrade (ISO 65 geaccrediteerd). Zij voeren controles uit bij alle schakels van de keten om erop toe te zien dat alle strenge handelsvoorwaarden ook daadwerkelijk worden nageleefd.

www.flo-cert.net

 

Nationale Fairtrade Organisaties (NFO)

Stichting Max Havelaar is in Nederland eigenaar van het Fairtrade keurmerk, ookwel in Nederland bekend als het Max Havelaar keurmerk. Zij geven het keurmerk uit aan bedrijven in eigen land en controleren of die bedrijven zich houden aan de Fairtrade voorwaarden. In meer dan 26 landen zijn zusterorganisaties van Stichting Max Havelaar opgericht die hun best doen om zoveel mogelijke draagvlak te creëren voor Fairtrade producten.

www.maxhavelaar.nl

 

 

 

 

 

 

Logo Bloembinderij Royal Flower in Zeist

Royal Flower

 

Voorheuvel 4

3701 JE  ZEIST

Zeist Centrum (Kerngebied)

Tel: +0031(0)617760955

E-mail: info@Royal-Flower.nl

Website: www.Royal-Flower.nl

Kvk nummer: 61112976

BTW nummer: NL 244111728B01

Rekeningnummer IBAN: NL45 INGB 0006472893

t.n.v. Royal Flower

Openingstijden

 

Maandag         12:00 - 18:00

Dinsdag           09:00 - 18:00

Woensdag       09:00 - 18:00

Donderdag      09:00 - 18:00

Zaterdag         09:00 - 18:00

Zondag           Gesloten

 

Logo Fairtrade Max Havelaar met de link naar de Max Havelaar Fairtrade pagina. Logo Plantion met de link naar de bloemenveiling Plantion Pagina. Logo OASIS met de link naar de OASIS Pagina.
Logo GroeneZaken

Copyright © 2014-2015 by www.Royal-Flower.nl

All rights reserved.